Kindernieuws

23 september 2019

NOS Jeugdjournaal
 • Oproep: Wat wil jij weten van dj Martin Garrix?

  Je kunt weer filmpjes insturen voor een nieuw interview, en deze keer voor dj Martin Garrix! Donderdag gaan we hem interviewen en stellen we jullie vragen aan hem.

  Wist je dat Martin Garrix hij eigenlijk Martijn heet? Hij is 23 jaar en geeft optredens over de hele wereld. Je kent zijn nummers Summer Days en In the Name of Love vast wel.

 • Koningsdag is volgend jaar in Maastricht

  Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag volgend jaar in Maastricht. Daarom komt hij samen met koningin Máxima op 27 april naar de hoofdstad van Limburg.

  De burgemeester van Maastricht is erg blij. Ze wil er samen met alle Maastrichtenaren een feestelijke Koningsdag van maken.

  Amersfoort:

  Afgelopen jaar waren de koning en koningin samen met hun dochters in Amersfoort. Of de prinsessen dit jaar weer mee gaan is nog niet bekend.

 • Musa heeft één been en danst in een grote voorstelling

  Musa uit Zuid-Afrika heeft maar één been en is de ster in een grote dansvoorstelling. Toen hij 11 jaar was, werd zijn been geamputeerd vanwege kanker.

  Musa is nu 23. Hij houdt vooral van hiphop en streetdance. Door te dansen hoopt hij dat hij andere mensen met een beperking kan inspireren.

  Op Instagram plaatst hij nog meer foto's en filmpjes:

 • Wordt Virgil van Dijk gekozen als beste voetballer van de wereld?

  Nederlander Virgil van Dijk maakt opnieuw kans op een grote voetbalprijs. Vanavond hoort hij of hij Wereldvoetballer van het Jaar is.

  De prijs wordt uitgereikt tijdens een groot gala van de internationale voetbalbond FIFA in Italië.

  Virgil van Dijk voetbalt niet alleen in het Nederlands elftal, maar speelt ook bij de Engelse club Liverpool. Dit jaar won hij met die club de Champions League. Hij neemt het vanavond op tegen twee andere bekende voetballers: Lionel Messi en Christiano Ronaldo.

  Europese prijs

  Het gaat dit jaar goed met de prijzenkast van Virgil van Dijk. Nog geen maand geleden won hij de prijs voor Europese voetballer van het jaar. Ook toen waren de andere kanshebbers Messi en Ronaldo.

  Als Virgil van Dijk vanavond wint, is hij de derde verdediger ooit die de prijs gewonnen heeft.

  Andere kanshebbers

  Ook twee andere Nederlanders maken kans op een prijs. Keepster Sari van Veenendaal is genomineerd voor de prijs voor de beste keepster van het jaar. Het zou bijzonder zijn als ze deze prijs binnensleept, want het is de allereerste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

  Coach Sarina Wiegman kan de prijs voor beste vrouwencoach ter wereld winnen. Ze heeft deze prijs al een keer eerder gewonnen.

  Dinsdag lees je hier of ze gewonnen hebben.

 • Veel plastic, blikjes en vieze onderbroek gevonden bij wereldwijde opruimdag

  Veel plekken in Nederland zijn sinds gisteren een stuk schoner. Vrijwilligers waren druk met afvalprikkers en vuilniszakken om zoveel mogelijk rotzooi op te ruimen.

  De actie heet World Cleanup Day, oftewel 'wereld-schoonmaakdag' en is ieder jaar in september.

  De vrijwilligers hielden bij wat voor soort afval ze vonden. Dat waren vooral veel lege blikjes, snoeppapiertjes en sigarettenpeuken. Maar er zaten ook gekke dingen bij. In Groningen vond een meisje van 6 jaar een vieze onderbroek. Die hing aan een tak boven het water.

  Wereldwijd

  160 landen doen mee aan de schoonmaakdag. Later vandaag wordt bekend hoeveel kilo in totaal is opgeruimd. Op deze plekken in de wereld is het nu ook schoner:

 • Mensen houden een begrafenis voor een gletsjer (!)

  Een bijzondere uitvaart in Zwitserland. Mensen hebben een soort begrafenis gehouden voor een smeltende gletsjer!

  Klimaatverandering

  Een gletsjer is een grote berg die bestaat uit ijs. Volgens klimaatactivisten smelt de gletsjer zó hard, dat 'ie over 10 jaar helemaal verdwenen zou zijn. Daarom gingen honderden mensen met vlaggen en zwarte kleding de bergen in.

 • Deze week extra aandacht voor pesten

  Je zal er waarschijnlijk al wel over gehoord hebben: vandaag begint de Week tegen Pesten. Op veel scholen is daarom extra aandacht voor dit onderwerp. Bijvoorbeeld door speciale lessen en challenges.

  Het thema van dit jaar is 'Wees een held, met elkaar'.

  Donderdag ging rapper Snelle langs scholen om met kinderen te praten over pesten. Daar maakten we toen deze video over:

 • Grote reisorganisatie failliet

  Geen leuke vakantie voor duizenden mensen die nu op reis zijn. De grote internationale reisorganisatie Thomas Cook is failliet. Het bedrijf heeft geldproblemen en daardoor gaan veel vluchten en reisplannen niet door.

  Herfstvakantie

  Alle vluchten en vakanties die mensen hebben geboekt bij het bedrijf zijn ineens stopgezet. En ook mensen die nu al met de organisatie op vakantie zijn, hebben een probleem. Bijvoorbeeld vakantiegangers in Tunesië.

  Het ging al lange tijd niet goed met de reisorganisatie. Het bedrijf heeft veel schulden en steeds minder mensen kochten er een vakantie.

  Nederlands reisbureau

  Ook het Nederlandse reisbureau Neckermann Reizen hoort bij de grote reisorganisatie. Het is nog niet bekend of het Nederlandse bureau ook failliet is, maar sinds vanochtend kunnen mensen er geen nieuwe vakantie meer kopen.

 • Wat wordt het nieuws van deze week?

  Wat gaat er deze week allemaal gebeuren? Iedere maandag zetten we het nieuws van de komende week op een rij.

  Deze week wordt de beste voetballer van de wereld gekozen, komen er nieuwe klimaatdemonstraties en is zaterdag de finale van het Junior Songfestival.

 • Grote proef: auto's verboden bij school in Den Haag

  In Den Haag wordt een grote test gedaan bij basisschool De Abeel. In de hele straat mogen geen auto's, scooters of brommers meer komen als de school begint of uitgaat.

  Chaos

  De gemeente zegt dat het nu een chaos is door al het verkeer. De bedenkers hopen dat het hierdoor veiliger wordt.

  Het idee is nog een proef. Als het goed bevalt, wordt het misschien op meer scholen in Den Haag ingevoerd. In België gebeurt dit al bij zo'n honderd scholen. Wij zijn benieuwd: wat vind jij hiervan? Reageer op onze stelling:

 • Wie kan het snelst een Rubiks kubus oplossen?

  In Veenendaal is dit weekend het NK Rubiks kubus. Ook veel kinderen doen mee aan het toernooi. De 13-jarige Tristan is één van de grote talenten op het NK.

  Geblinddoekt

  Er zijn 250 deelnemers die meedoen aan verschillende onderdelen. Er zijn bijvoorbeeld kubussen met een andere vorm. Ook lossen deelnemers een kubus geblinddoekt op en met slechts één hand.