Kindernieuws

15 november 2019

NOS Jeugdjournaal
 • 20 jaar cel geëist voor moord op Hümeyra

  Het is een belangrijke dag in de rechtszaak tegen de ex-vriend van Hümeyra. In de rechtbank werd vandaag 20 jaar gevangenisstraf tegen de man geëist. De ex-vriend bekende gisteren dat hij Hümeyra van 16 jaar heeft neergeschoten.

  Naast de gevangenisstraf moet de man verplicht behandeld worden door psychologen en psychiaters.

  De dood van Hümeyra was vorig jaar december groot in het nieuws. Het gebeurt in Nederland bijna nooit dat een meisje wordt neergeschoten. En al helemaal niet bij haar school.

  Aangifte

  Hümeyra had al meerdere keren aangifte gedaan tegen haar ex-vriend. Hij zou haar lastig hebben gevallen nadat ze de relatie had uitgemaakt.

  Eerder deze week werd bekend dat verschillende organisaties niet genoeg hun best hebben gedaan om Hümeyra te helpen. Dat vindt de burgemeester van Rotterdam heel erg. Hij bood zijn excuses aan.

  Gisteren is de rechtszaak begonnen. Onze verslaggever Youssef maakte deze reportage voor het Jeugdjournaal.

 • Man vliegt 137 kilometer per uur met zelfgemaakte jetpack

  Richard Browning uit Groot-Brittannië heeft met een speciaal pak 137 kilometer per uur over het water gevlogen. De uitvinder verbeterde hiermee zijn eerdere record van 51 kilometer per uur.

 • Oranje onder de 17 mist WK-finale na strafschoppen

  Oranje onder de 17 is uitgeschakeld op het WK in Brazilië. Gisteren verloren ze na strafschoppen van Mexico. De eerste helft van de wedstrijd was een beetje saai, maar in de tweede helft scoorde Youri Regeer voor oranje.

  Helaas scoort niet veel later de Mexicaan Efraín Álvarez met een vrije trap. Hierdoor wordt het 1-1 en moet de wedstrijd worden beslist met strafschoppen. Mexico schiet er 4 in, Nederland 3.

  Oranje onder de 17 kan nog brons winnen op het WK. Zondag spelen ze de wedstrijd tegen Frankrijk.

 • De populairste filmpjes van de week

  Het is weer vrijdag en dan zetten we altijd de 3 populairste filmpjes uit onze app en site op een rij. Deze week werden deze drie filmpjes het meest bekeken:

  1. Spangas-actrice moet een jaar naar de gevangenis

  2. Leraar bewaart cakeje 43 jaar (!) in klaslokaal

  3. Zoë had anorexia, maar moest lang wachten op hulp

 • Op deze basisschool krijg je warme lunch

  Geen boterham met kaas of appelstroop tussen de middag maar een warme maaltijd. Sinds de zomervakantie krijgen kinderen op de Internationale School in Breda warme lunch.

  In Nederland is het één van de weinige scholen met warme lunch, maar in veel andere landen is het heel normaal. Veel voedingsdeskundigen zeggen ook dat het gezonder is.

  Kinderen moeten eigenlijk iedere dag 200 gram groenten en 200 gram fruit eten. Toch krijgen ze vaak veel te weinig binnen. Slechts vijf procent eet voldoende groenten en 20 procent krijgt genoeg fruit binnen.

  De Internationale School in Breda blijft de warme lunch serveren. Zij vinden het een succes. Veel andere scholen geven aan dat ze een warme lunch vooral te ingewikkeld en te duur vinden.

  Hoe denk jij over een warme lunch? Reageer op onze stelling.

 • Zlatan stopt bij zijn club: 'ik kwam, ik zag en ik overwon!'

  Voetballer Zlatan Ibrahimovic gaat weg bij zijn voetbalclub Los Angeles Galaxy. Aan het eind van dit jaar stopt zijn contract. Op Twitter schrijft hij dat hij daarna echt niet meer bij de club blijft.

  Ibrahimovic komt uit Zweden en voetbalde anderhalf jaar bij de club in Amerika. In totaal maakte hij 53 doelpunten. Dat hij daar behoorlijk trots op is, blijkt wel uit de tekst die hij op Instagram bij zijn foto heeft gezet.

  Hij kan nu een nieuwe club uitkiezen, en daar wordt veel over gepraat. Het is mogelijk dat hij naar een Europese voetbalclub gaat. Eerder speelde hij al onder andere bij Ajax en de Italiaanse club Juventus.

  Waar hij naartoe gaat, is nog niet bekend gemaakt.

 • 'Klimaatverandering slecht voor gezondheid van kinderen'

  Bij klimaatverandering denk je misschien aan smeltende ijskappen of natuurbranden. Maar volgens een groep internationale wetenschappers het ook slecht voor je gezondheid. Vooral kinderen krijgen daar in de toekomst last van.

  Omdat kinderen meer en sneller ademhalen, krijgen die er eerder last van. Verder kunnen we niet alleen meer last krijgen van smog, maar ook van vervelende dieren als teken en de tijgermug. Die houden erg van warm weer.

  De wetenschappers verwachten vooral problemen als de aarde 4 graden opwarmt. Zo ver is het nu nog lang niet. Volgens de onderzoekers is er nog wel iets tegen te doen. Bijvoorbeeld door minder auto's te gebruiken.

 • Deze 3 talenten stelen de show bij Oranje onder 17

  Vanavond staat Oranje onder 17 in de halve finale van het WK voetbal. Ze spelen tegen Mexico. Naci Ünüvar, Kenneth Taylor en Sontje Hansen zijn de grote talenten. Schieten zij Oranje naar de finale?

  In de video hierboven leer je de talenten nog beter kennen.

 • Prachtige zonsopkomst in Nederland

  Heb jij vanochtend de zonsopkomst gezien? Op veel plekken in Nederland zag die er wel erg mooi uit. We kregen dan ook opvallend veel mooie foto's van jullie.

  De lucht krijgt zo'n kleur als licht vanuit een bepaalde hoek de aarde bereikt. Als de zon heel laag staat, zie je meer rode dan blauwe tinten. En die worden dan weerkaatst op de wolken.

  En blijf goed opletten. Volgens de weerman kan het er de komende dagen weer zo uitzien.

 • Rechtszaak over moord op Hümeyra begonnen

  In Rotterdam is een rechtszaak begonnen over een heftige gebeurtenis van vorig jaar. Toen werd Hümeyra van 16 jaar neergeschoten bij haar school. Haar ex-vriend werd al snel opgepakt.

  De dood van Hümeyra was vorig jaar december groot in het nieuws. Het gebeurt in Nederland bijna nooit dat een meisje wordt neergeschoten. En al helemaal niet bij haar school.

  Rechtbank

  In de rechtbank vertelde de 32-jarige ex-vriend van Hümeyra vandaag dat hij haar inderdaad heeft doodgeschoten, maar dat het niet zijn bedoeling was. Hij zegt dat hij haar wilde tegenhouden om met haar te praten.

  De man zegt ook dat hij het nooit had moeten doen, maar dat hij in de war was omdat hij drugs had gebruikt.

  Straf

  Hümeyra heeft meerdere keren aangifte gedaan tegen haar ex-vriend. Hij zou haar lastig hebben gevallen nadat ze de relatie had uitgemaakt. Binnenkort hoort hij wat voor straf hij krijgt.

 • Puppy heeft een staart op zijn kop

  Het ziet er een beetje vreemd uit, maar het is echt waar. Een Amerikaanse puppy heeft een staart op zijn kop!

  Eenhoorn

  Het hondje wordt vanwege zijn staart ook wel eenhoorn-puppy genoemd. Hij kan de staart trouwens niet bewegen en volgens zijn verzorgers heeft hij er ook geen last van.

  De pup was door zijn vorige baasje achtergelaten aan de kant van de weg. Medewerkers van de dierenambulance vonden het hondje en namen hem mee. Ze zeggen dat hij hartstikke blij is en hopen dat er snel een nieuw baasje voor hem komt.