Kindernieuws

NOS Jeugdjournaal
 • Regering geeft 400 miljoen extra voor klimaat

  De Nederlandse regering geeft dit jaar 400 miljoen euro extra uit om het klimaat te helpen. Daarmee willen ze er onder meer voor zorgen dat meer huizen zonnepanelen krijgen.

  Ook hopen ze dat door nieuwe maatregelen meer mensen een tweedehands elektrische auto gaan kopen. Die zijn beter voor het milieu dan normale auto's.

  Volgend maand presenteert de regering alle plannen. Ook na dit jaar komt er extra geld voor het klimaat.

 • Baudet tegen Rutte: 'Wanneer heb je voor het laatst gehuild?'

  Vanwege de Europese verkiezingen gingen politici Mark Rutte en Thierry Baudet gisteren met elkaar in debat. Het ging vooral over serieuze zaken, maar Rutte kreeg ook een persoonlijke vraag. Baudet vroeg hem wanneer hij voor het laatst had gehuild.

  Te persoonlijk?

  Rutte vertelde dat hij voor het laatst moest huilen toen zijn zus overleed. Dat is vier jaar geleden. Sommige mensen vonden het een vreemde vraag van Baudet, omdat de vraag erg persoonlijk is. Wat vind jij daarvan?

  Is het goed als politici elkaar alles kunnen vragen? Of gaat dit te ver? Laat je mening achter bij onze stelling!

 • Nederlanders stemmen vandaag voor Europese verkiezingen

  Vandaag gaan veel Nederlanders naar de stembus om hun stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen. Dat zijn belangrijke verkiezingen voor de Europese Unie. De politici die worden gekozen krijgen veel te vertellen over de wetten en regels die voor heel Europa gelden.

  Iedereen boven de 18 jaar mag stemmen. De meeste stembureau's zijn vanaf 7.00 uur open tot vanavond 21.00 uur.

  Maar wat doet de Europese Unie en wat merken kinderen ervan? In onze drie vragen hoor je er meer over!

 • Kinderen geschrokken na fouten in uitslag eindtoets

  Dinsdag kwam groot in het nieuws dat er fouten zijn gemaakt bij de uitslag van de eindtoets. Veel kinderen zijn daar flink van geschrokken. Toch lijken de gevolgen van de fout voor de meeste kinderen mee te vallen.

  Toch heeft de fout voor de meeste kinderen geen gevolgen. Dat komt doordat kinderen al eerder in het schooljaar hun schooladvies hebben gekregen. Dat advies, van een juf of meester, is belangrijker dan de uitslag van de toets. Alleen als je de toets bijzonder goed maakt, mag je nog naar een ander niveau.

  Voor wie is de fout wel erg?

  De fout is het vervelendst voor kinderen die na de uitslag van de toets graag naar een ander niveau wilden. Omdat ze een verkeerde uitslag hebben gekregen, is het nu niet zeker of ze nog van niveau mogen wisselen. Er wordt nu per kind gekeken wat wel en niet mag.

  Dominique is een van de geschrokken kinderen. Haar klas deed Route 8 en 12 kinderen kregen de verkeerde toetsuitslag.

  Dominque vindt het erg vervelend voor haar klasgenoten en heeft er zelfs ook een brief over gestuurd naar de minister. Die brief is aangekomen bij de minister en hij heeft beloofd vrijdag met Dominque en haar klasgenoten in gesprek te gaan.

 • Kinderen: 'Europese Unie is belangrijk, maar Nederland eerst'

  De meeste kinderen in Nederland vinden het goed dat ons land bij de Europese Unie zit. Een kleinere groep (14 procent) vindt dat we ook best zonder de EU kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek dat we deden onder een kinderen tussen de 9 en 13 jaar.

  Donderdag zijn de Europese verkiezingen. Dan wordt gekozen wie Nederland mag vertegenwoordigen in de Europese Unie. Kinderen mogen niet stemmen, maar hebben er wel een mening over. Uit het onderzoek blijkt dat jullie de Europese Unie heel belangrijk vinden, maar niet zo belangrijk als Nederland.

  Een meerderheid van de kinderen is voor gelijke regels en wetten in alle EU-landen. Ze zouden het bijvoorbeeld een goed idee vinden als ieder kind evenveel vakantie zou hebben. Dezelfde taal spreken vinden de meeste kinderen niet nodig en één Europese president vindt bijna niemand een goed idee.

  Vooral als het over geld gaat vinden kinderen Nederland belangrijker dan Europa. Alle landen even rijk maken, ook al wordt Nederland daardoor armer, is volgens 4 van de 5 kinderen een slecht idee.

  Spanje

  We vroegen ook in welke andere landen uit de Europese Unie jullie wel zouden willen wonen. Spanje bleek het populairst, gevolgd door Italië, Frankrijk en België. In Roemenië, Polen en Bulgarije willen de meesten van jullie absoluut niet wonen.

 • Nieuwe versie van Aladdin met Nederlandse acteur

  Bijna 30 jaar geleden kwam de wereldberoemde Disney-film Aladdin uit. Vanaf vandaag draait de film opnieuw in de bioscoop, maar dan in een nieuw jasje en met een Nederlandse acteur.

  Steeds meer tekenfilms van Disney worden verfilmd met echte acteurs. Het gebeurde eerder met Jungle Book, Belle en het Beest en Dumbo. Binnenkort komt er ook een nieuwe versie van The Lion King.

  Disney maakt de films, omdat ze er veel geld mee kunnen verdienen. De films zijn namelijk niet alleen interessant voor kinderen. Veel ouders kennen de originele tekenfilm en zijn benieuwd naar de nieuwe versie.

  Veel mensen in Nederland zullen vooral benieuwd zijn naar schurk Jafar. Die wordt gespeeld door de Nederlandse acteur Marwan Kenzari.

 • Yosan is de Nationale Voorleeskampioen 2019

  Yosan Wegihu Teame heeft de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2019 gewonnen. Eerder werd ze al de kampioen van de provincie Drenthe.

  In de finale las Yosan van 11 jaar voor uit Suus en Steef op reis van Joe de Jonge. Volgens de jury waren alle finalisten goed, maar was Yosan toch echt de beste. Ze is vooral goed in het gebruik van klemtonen en op de juiste momenten hard en zacht voorlezen.

  Dit jaar deden 3100 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars van iedere provincie stonden in de finale.

 • Donkere nacht verlicht door meteoor

  In de Australische stad Adelaide was het vannacht heel even helemaal licht. Er vloog een meteoor door de lucht. Dat is een stuk ruimtepuin dat in de dampkring verbrandt.

 • Gerritje (102) rijdt voor het eerst paard

  Gerritje is 102 jaar oud en had nog één grote droom: paardrijden. De vrouw had dat nog nooit eerder gedaan en het leek haar erg leuk. Een van haar begeleiders regelde daarom een eerste paardrijles voor haar.

  Een behoorlijk uitdaging, want Gerritje loopt al met een rollator. Toch lukte het een aantal vrijwilligers om haar op het zadel te zetten. In de video zie je hoe Gerritje geniet van haar eerste ritje.

 • Je kunt nu je naam naar Mars sturen

  Ruimte-organisatie NASA heeft iets leuks bedacht: je kunt nu je naam op laten sturen naar Mars. De organisatie wil mensen enthousiast maken over hun ruimtemissies naar die planeet.

  Computerchip

  Op een speciale site kun je jouw gegevens invullen. Mensen van NASA verzamelen alle namen en die zetten ze op een computerchip. Die chip wordt in 2020 meegestuurd met een Marsmissie. Al bijna een half miljoen mensen hebben dat gedaan.

  Na het invullen krijg je een vliegticket om te bewijzen dat jouw naam echt naar Mars gaat. Presentator Joris heeft al geboekt.

  In 2030 wil NASA voor het eerst mensen naar Mars sturen. Om dat voor elkaar te krijgen moet er de komende tijd veel onderzoek worden gedaan. In oktober ging er daarom al een ruimterobot naar Mars.

 • Chaos in Indonesië na verkiezingen

  In de Indonesische hoofdstad Jakarta is het onrustig. Na de verkiezingen gingen aanhangers van de verliezer boos de straat op. Ze staken dingen in brand en wilden vechten met de politie.

  Bij de rellen zouden ook doden en gewonden zijn gevallen, maar het is niet duidelijk hoe dat precies zit.

  Veel inwoners van Jakarta hadden al verwacht dat het zo onrustig zou worden. Zij zijn voor de zekerheid de stad uitgegaan.