Kindernieuws

18 januari 2020

NOS Jeugdjournaal
 • Beka komt op voor het grootste regenwoud ter wereld

  In het Amazone-regenwoud wonen verschillende groepen inheemse stammen. Zij maken zich zorgen over hun leefgebied en vinden dat het regenwoud beter moet worden beschermd.

  De 16-jarige Beka is één van de actievoerders. Zij woont in een klein dorp midden in het Amazone-gebied.

  Maar die plek wordt nu bedreigd. De Braziliaanse president Bolsonaro wil namelijk geld verdienen door bomen te kappen, wegen aan te leggen en mijnen te bouwen.

  Volgens Beka en andere inheemse mensen is dat een groot gevaar voor de duizenden soorten dieren en planten in het gebied.

  Door samen te praten over oplossingen hopen de stammen de regering tegen te houden. Beka hoopt dat ook mensen uit andere landen hen zullen steunen.

 • Kaj van der Ree zegt sorry voor vragen om naaktfoto's

  Presentator Kaj van der Ree heeft excuses gemaakt voor seksuele berichtjes die hij naar jonge meisjes heeft gestuurd. De meisjes waren tussen de 13 en 16 jaar toen het gebeurde.

  Kaj van der Ree zou zo'n 4 jaar geleden naaktfoto's van zichzelf hebben gestuurd naar meisjes. Ook zou hij die meisjes op een dwingende manier hebben gevraagd om naaktfoto's terug te sturen. Het vragen van naaktfoto's aan kinderen is verboden.

  Kaj van der Ree is 28 en werkt voor de omroep BNN-VARA. Hij is presentator van het tv-programma Proefkonijnen en het radio-programma Skaj is the Limit.

  Ook zit Kaj van der Ree bij het YouTube-kanaal Concentrate en heeft hij een eigen YouTube-kanaal met meer dan 250.000 volgers.

  Een radio-programma en een tv-show met hem zijn stopgezet. Ook heeft hij al zijn video's op YouTube offline gehaald.

 • Miles is 13, maar zijn lichaam is 104 jaar oud

  Miles uit Zweden heeft de zeldzame ziekte progeria. Door de ziekte wordt zijn lichaam veel sneller oud dan normaal.

  Wereldwijd zijn er zo'n 200 kinderen met progeria. Zij groeien een stuk minder, breken vaker hun botten en verliezen hun haren. In het dagelijks leven heeft Miles daar op allerlei manieren last van.

  Progeria is niet te genezen. Wel krijgt Miles medicijnen om het verouderen wat te vertragen.

  Door hun oudere lichamen zijn kinderen met progeria vaker ziek. Ook overlijden ze eerder. Toch blijft Miles positief over zijn leven.

 • Zeventig centimeter sneeuw bij storm in Canada

  In het oosten van Canada is een heleboel sneeuw gevallen. Op sommige plekken viel wel 70 centimeter.

  Ook was het op veel plekken koud. Soms wel 30 graden onder nul.

  Noedels

  Burgemeesters van verschillende dorpen en steden riepen hun inwoners op om voor de veiligheid binnen te blijven. Door het slechte weer was op sommige plekken de elektriciteit uitgevallen.

  Toch was het ook mogelijk om leuke dingen te doen. Iemand liet een maaltijd met noedels helemaal bevriezen. Je ziet het in de video hierboven.

 • Zilver voor Melissa Peperkamp op Jeugd Olympische Winterspelen

  Snowboarder Melissa Peperkamp heeft een zilveren medaille gehaald bij de Jeugd Olympische Winterspelen. Het goud ging naar de Belgische Evy Poppe.

  Slopestyle

  Melissa Peperkamp doet aan snowboard slopestyle. Bij die sport moet je een parcours afleggen met veel heuvels, rails en andere obstakels. De bedoeling is om zoveel mogelijk mooie trucs te laten zien.

  Melissa Peperkamp stond tijdens de finale op plek 1, maar de Belgische Evy Poppe ging haar dus voorbij. Na de finish gaven ze elkaar gelijk een dikke knuffel.

  Eerder deze week plaatste Melissa Peperkamp op haar Instagram een video met veel trucs. Hieronder kun je goed zien wat ze allemaal kan.

  Nederland heeft al meer medailles gehaald op de Jeugd Olympische Winterspelen. Zo wonnen Myrthe de Boer en Isabel Grevelt goud bij het schaatsen.

  De Jeugd Olympische Spelen zijn speciaal voor jonge sporters van 14 tot 18 jaar.

 • Pieter Gabriel (15) maakt nummer voor het Songfestival

  Dj Pieter Gabriel van 15 maakt een speciaal nummer voor het begin van de finale van het Eurovisie Songfestival. Hij doet niet mee aan de wedstrijd, maar mag de finale van het liedjesfeest feestelijk openen.

  Het nummer van Pieter Gabriel zal worden gespeeld als alle landen zich voor hun optredens al even laten zien. Dat doen alle zangers en zangeressen met de vlaggen van hun land erbij.

  De echte naam van de dj is Pepijn Maat. Op zijn zesde begon hij met het maken van elektronische muziek. Hij heeft de afgelopen jaren op verschillende grote festivals gespeeld en zelfs in Mexico gedraaid. De organisatie van het Songfestival heeft veel vertrouwen in hem.

  Vorig jaar gingen we ook bij dj Pieter Gabriel langs:

 • Aantal lege winkels neemt toe

  In het afgelopen jaar is de leegstand van winkelpanden toegenomen. Ruim 7 procent van alle winkelgebouwen in Nederland staat leeg.

  In Nederland zijn zo'n 90.000 winkels. Meer dan 2700 winkels gingen in 2019 dicht. Het is het hoogste aantal sinds 2004. De grootste stijging van de leegstand is in de grote steden van het land.

  Stelling

  Vind jij het zonde als echte winkels verdwijnen of shop je toch al liever online? Laat het weten in de reacties bij onze stelling:

 • Na bosbranden nu ook overstromingen in Australië

  In het oosten van Australië regent het heel hard. Het weer helpt de brandweer met het bestrijden van de bosbranden, maar het zorgt ook voor problemen.

  Op sommige plekken is in een dag tijd meer regen gevallen dan normaal gesproken valt in drie maanden. Sommige wegen zijn overstroomd en op verschillende plekken is de stroom uitgevallen.

  Toch zijn sommige bewoners van de overstroomde gebieden blij met de regen, na alle droogte en bosbranden.

  Dat het nu op verschillende plekken veel regent, betekent niet dat de problemen met de bosbranden overal voorbij zijn. Er zijn nog steeds zo'n honderd branden in heel Australië.

 • Grote ontruiming na vondst bom uit Tweede Wereldoorlog

  In de Duitse stad Düsseldorf is gisteravond een grote bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat gebeurde tijdens bouwwerkzaamheden. Het ging om een bom van duizend kilo, een zogenaamde blindganger.

  Bomexperts lieten een gebied van 500 meter rond de vindplek ontruimen. Daardoor moesten zo'n 12.000 mensen hun huis uit. De hulpdiensten hadden ruim 500 voertuigen ingezet om de mensen te helpen om uit het gebied te komen.

  Onschadelijk gemaakt

  Uiteindelijk werd de bom midden in de nacht onschadelijk gemaakt. Iedereen mocht toen weer naar huis. De mensen van de opruimingsdienst van explosieven gingen nog even op de foto met de bom.

 • De 9 ontdekkingen van de week

  Elke zaterdag zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze week:

  1. Een jongen van 17 heeft een planeet ontdekt

  2. Er is een gloednieuwe waterfiets en een vliegende auto

  3. Je kunt weer stemmen op de Zapp Awards

  4. Kinderen hebben soms 64 verschillende hulpverleners

  5. Steeds meer mensen hebben een deurbel met een camera

  6. Laslo drinkt geen water uit de kraan, want dat is ongezond

  7. Voor het eerst gaan Nederlanders vaker met het vliegtuig op vakantie dan met de auto

  8. Er is een speciale Dag van de Elfstedentocht voor schaatsliefhebbers

  9. Er zijn afspeellijsten met muziek voor huisdieren

 • Brugklassers maken achtstegroepers klaar voor de middelbare school

  Tienduizenden kinderen uit groep 8 zijn bezig om een middelbare school te kiezen. Ze gaan de komende tijd bijvoorbeeld naar open dagen op middelbare scholen.

  Op basisschool Graaf Floris in Loenen aan de Vecht doen ze het anders. Daar komt de oude groep 8 langs om te vertellen hoe het er op de middelbare school écht aan toegaat.

  Vieze of schone wc's

  Ook kunnen de leerlingen van de basisschool vragen stellen. Bijvoorbeeld over de wc's.

  De brugklassers geven ook tips over huiswerk, leraren en eten op school. Je hoort ze in de video hierboven.