Kindernieuws

NOS Jeugdjournaal
 • Gigantische kwal bij Engelse kust gefilmd

  Bij de Zuid-Engelse kust is een gigantische kwal gefilmd. Ze zijn niet zeldzaam, maar waarschijnlijk heb je ze nog nooit zo zien zwemmen. De bioloog die het dier ontdekte, was ook onder de indruk. In de video zie je haar duiken met de kwal.

  De grote wit-blauwige kwal heet de zeepaddenstoel, vanwege zijn bolvormige hoed. Ze komen langs alle kusten van Europa voor, maar zijn meestal een stuk kleiner.

 • In kledingbakken zit vaak afval en soms zelfs een dode kat of hond

  Een trui die te klein is, een broek die je niet meer mooi vindt of schoenen die zijn versleten. Je kan het allemaal doneren in speciale kleding-containers. Maar er is een probleem: in die containers wordt ook veel afval gegooid.

  Het Leger des Heils leegt een deel van de containers. Dit goede doel vindt steeds vaker vuilniszakken met troep tussen de kleding. Soms zit er zelfs gevaarlijk chemisch afval bij. De kleren waar dit afval bij wordt gegooid, wordt hierdoor zo vies dat het niet meer hergebruikt kan worden. Ze moeten de kleding dan verbranden.

  De goede doelen maken zich grote zorgen om de hoeveelheid afval tussen de kleren. Ze hopen dat er snel iets gaat veranderen.

 • Kermiskinderen moeten na basisschool vaak naar een pleeggezin

  Kinderen die hun ouders helpen op de kermis reizen mee van plek naar plek. Omdat de kermis vaak verplaatst, reist er meestal ook een basisschool mee. Maar er is geen reizende middelbare school. Daarom moeten kermiskinderen na de basisschool vaak bij familie of een pleeggezin wonen.

  Josetta woont sinds een jaar bij een pleeggezin. Daardoor kan ze verder met school, maar ze mist haar ouders en het leven op de kermis heel erg.

  Josette gaat in het weekend vaak naar haar ouders toe. En doordeweeks videobellen ze regelmatig.

  Selina van 12 jaar reist nu nog met de kermis mee. Na de zomer gaat zij naar de middelbare school. Omdat de reizende school er alleen voor groep 1 tot en met 8 is, gaat Selina bij familie wonen.

  Een rijdende middelbare school zou voor veel kinderen en ouders een goede oplossing zijn, maar dat is bijna niet te doen. Daarvoor zouden heel veel verschillende docenten voor een paar kinderen moeten werken. Voor Josette en Selina is meereizen met de kermis dus echt verleden tijd. In de video vertellen ze er meer over.

 • Waarschijnlijk gespot in ons land: de reuzenteek

  In Drenthe is zo goed als zeker een hyalomma-teek gezien. Het lijkt een klein beestje, maar toch is deze teek veel groter dan andere teken. Daarom wordt het ook wel de reuzenteek genoemd.

  Normaal gesproken komt deze teek vooral voor in Afrika en Azië, maar nu lijkt hij dus ook in Nederland gezien. Een vrouw vond hem op haar paard.

  Gevaarlijk

  De teek kan net als gewone teken gevaarlijk zijn. Het diertje kan ziektes verspreiden.

  Onderzoekers gaan de teek nog goed bekijken. Ze willen 100 procent zeker weten of het hier om een hyalomma-teek gaat. Volgende week kunnen ze daar duidelijkheid over geven.

 • Zo ziet het Jeugdjournaal er over 50 jaar uit

  Op sociale media zijn veel foto's te zien van beroemdheden die ineens 30, 40 of 50 jaar ouder lijken. Ze zijn gemaakt met de nieuwe app FaceApp, waarmee je gezichten flink kan veranderen.

  Wij probeerden het even. Hieronder zie je de normale foto's, met ernaast de toekomstige versies.

 • Sterren en prins Harry over de gele loper voor The Lion King

  Vanaf woensdag is een van de grootste en duurste films van het jaar te zien: The Lion king. De officiële Europese première was zondag al en daar kwamen veel grote sterren op af.

  Niet alleen zangeres Beyoncé (die een van de stemmen inspreekt) was erbij, maar ook prins Harry en zijn vrouw Meghan liepen over de gele loper.

  Levensecht

  The Lion King is een nieuwe versie van de beroemde tekenfilm uit 1994. Filmbedrijf Disney maakt de laatste tijd steeds vaker nieuwe levensechte versies van oude tekenfilms. Filmkenners verwachten dat de nieuwe Lion King een van de grootste hits van het jaar wordt.

  De eerste reacties op de film zijn gemengd. Sommige Amerikaanse kranten vinden het een levensechte safari, maar de meesten schrijven dat de originele tekenfilm veel beter is.

 • Deze robot brengt boodschappen naar je toe

  Vanaf vandaag gaat de supermarkt Albert Heijn in Eindhoven boodschappen bezorgen met een robot. Het is een klein, blauw karretje dat helemaal zelf naar klanten toe rijdt.

  Camera's

  Als een klant boodschappen bestelt, zetten medewerkers van de supermarkt de spullen in het autootje. Daarna rijdt hij met behulp van camera's en sensoren naar de klant toe. Die kunnen dan zelf de spullen eruit halen.

  Er zitten ook nadelen aan de bezorgrobot. Eentje daarvan is de snelheid. Hij kan maar 8 kilometer per uur rijden. Ook is hij nogal duur. Eén autootje kost meer dan 50.000 euro.

  Verboden

  De robot komt voorlopig nog niet bij jou in de buurt bezorgen. Volgens de wet mag de robot nog niet op wegen en in straten rijden. Hij wordt eerst getest op het terrein van een universiteit.

 • Politiehond Bumper verdwijnt van sociale media

  De populaire politiehond Bumper is binnenkort niet meer te volgen op sociale media. De politie stopt er in september mee.

  Zijn baasje Stephan Verwegen baalt van het nieuws.

  Volgens de politie was wel van tevoren bekend dat Bumper ooit zou stoppen. Het moment om te stoppen is als Bumper straks slaagt voor zijn examen voor surveillancehond. Dan moet hij echte boeven gaan vangen en kan er niet zomaar een camera mee.

  Pup

  Bumper heeft meer dan 12.000 abonnees op YouTube en ruim 42.000 volgers op Instagram. Het dier is al te volgens sinds het een kleine pup was.

  Prijzen

  Bumper heeft meerdere prijzen gekregen. De politiehond won twee keer bij The Best Social Awards in de categorie 'Beste Dier'. Hier zie je hoe Bumper een paar weken geleden voor de tweede keer won:

 • Actie en goal van Xavi (11) gaat viral

  Een spectaculaire voetbalactie van Xavi van 11 gaat viral. Met een schijnbeweging fopt hij de keeper, waarna hij een mooi doelpunt maakt.

  Hier zie je de actie van ongeveer een week geleden op zijn eigen Instagram:

  Xavi speelt in de jeugd van FC Utrecht en deed het trucje tijdens een toernooi in een voetbalkooi.

  4 miljoen

  Een paar dagen geleden zag het populaire 433 de actie ook. 433 deelt opvallende foto's en video's die met voetbal te maken hebben. Op die pagina is het filmpje al zo'n 4 miljoen keer bekeken.

 • Jongen van 12 glipt zonder ticket in vliegtuig

  Een jongen van 12 is het gelukt om zonder paspoort en ticket aan boord van een vliegtuig te komen. Het gebeurde op vliegveld Heathrow bij de Engelse hoofdstad Londen.

  Mogelijk komt de jongen uit Nederland. Dat schrijft een Engelse krant.

  Pas in het vliegtuig kwam de bemanning erachter dat de jongen geen ticket had. Hij kon namelijk niet aanwijzen welke stoel van hem was.

  Politie

  De jongen was alleen. Hij was met andere passagiers meegelopen naar het toestel, dat zou vertrekken naar de stad Los Angeles in de Verenigde Staten.

  De jongen verzette zich toen het personeel hem uit het vliegtuig wilde halen. Er was politie nodig om hem echt uit het toestel te krijgen.

  Vertraging

  Door de actie van de jongen moesten alle passagiers opnieuw gecontroleerd worden. Hierdoor liep de vlucht meer dan vier uur vertraging op.

  Hoe de jongen langs de strenge beveiliging op de luchthaven kon komen, is nog een raadsel. Ook is nog onbekend waarom hij het heeft gedaan. Mogelijk gaat het om een weddenschap, om te kijken hoe ver hij kon komen.

 • Kinderen met hun eigen Rembrandt in het Rijksmuseum

  Het is de verjaardag van Rembrandt van Rijn, een grote schilder uit de Nederlandse geschiedenis. Hij leefde van 1606 tot 1669 en schilderde wel 300 schilderijen.

  Kunstwerk

  Om zijn verjaardag te vieren, opent het Rijksmuseum vandaag de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Voor deze tentoonstelling konden alle Nederlanders zelfgemaakte kunstwerken insturen die te maken hebben met Rembrandt.

  Kinderen

  Meer dan 8000 mensen deden dat. En nu zijn er 575 daarvan uitgekozen en te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. 260 van de kunstwerken zijn gemaakt door kinderen.

  Stelling

  Naast Rembrandt zijn er nog meer bekende Nederlandse schilders, zoals Vincent van Gogh en Johannes Vermeer. En ook uit het buitenland komen veel grote schilders, zoals Pablo Picasso en Leonardo da Vinci. Wie vind jij de beste? En wat is je favoriete schilderij? Laat het weten in de reacties: